Proč zmrazovat potraviny, když můžete jíst čerstvé?

V mnohých domácnostech se ještě dodnes hledí na nákup mrazničky jako na zbytečnost. Přežívá tu názor, že „zmrzlé“ nemůže být nikdy tak dobré jako „čerstvé“. To je sice pravda, ale pravda je také to, že zmrazené a zmrzlé jsou dva pojmy naprosto odlišné. Zmrzlé maso je po zmrznutí tuhé a ztrácí šťavnatost, zmrzlé brambory chutnají po rozmrznutí sladce a na rybách si nepochutnáte vůbec. Je to tím, že při teplotě pod nulou – mezi bodem mrazu a minus 5 C – existuje kritická hranice, kdy se v potravinách vytvářejí ledové krystalky. Probíhá-li mrazicí proces pomalu, utvoří se krystalky špičaté a velké, které svými ostrými hranami propíchají buněčné stěny poživatin, z nichž pak při rozmrznutí vyteče buněčná tekutina. V důsledku toho se celá struktura buněk, která udržuje potraviny v čerstvém stavu rozpadne a zvadne. Proto nám takové potraviny nechutnají.

Proti tomu u potravin, které prodělávají zmrazení rychlé a hluboké, se kritická hranice překlene rychle. Teplota klesne prudce na minus 18 C. Tímto ledovým šokem se v potravinách vytvoří malé krystalky, které nemají ostré hrany, jež by mohly zničit buněčnou stěnu. Ta zůstane i po rozmrazení celá, podrží v sobě veškerou tekutinu, a tak ryba, maso, zlenina i ovoce zůstanou téměř čerstvé.

Podle slov odborníků jsou zmrazené potraviny většinou právě tak hodnotné jako čerstvé. I při vysokém stupni zmrazení minus 18 C až 23 C se část buněčných tekutin uchová v přirozeném stavu a fermenty a enzymy v nich zůstanou aktivní, tj. štěpí bílkovny a jejich jednotlivé základní kameny aminokyseliny. Pro lidský organismus to znamená, že už nemá tolik práce se zažíváním. Navís se pak v tomto procesu mnohem lépe využívá vzácné železo.

Než si koupíme mrazničku nebo chladničku s mrazícím prostorem, mělo by nám být jasných několik věcí

  • Jak velkou mrazničku naše domácnost potřebuje?
  • Kam ji postavíme?
  • K jakému účelu ji budeme používat?

Nejlepším místem pro mrazničku nebo chladničku s mrazícím prostorem je místo, kde teplota nedosahuje více než 10 C. Čím chladnější je místnost, tím méně energie spotřebujeme. Ani vlhký vzduch není dobrý, při otevírání mrazničky zesiluje námrazu. Mrazničce neprospívá ani slunce ani ústřední topení v její blízkosti a ani průvan.

A víte, jak se nám všestranně vyplatí mraznička?

 

Budeme mít více volného času, protože:

  1. Můžeme navařit do zásoby při jednom vaření několikanásobné množství jídla, než najednou spotřebujeme. Jsme-li např. čtyřčlenná rodina, ušetříme čas a stejně dobře si pochutnáme, jestliže uvaříme najednou čtyřikrát čtyři porce guláše. Jednou čtyři sníme hned, zbylé zmrazíme.
  2. Využijeme lépe kapacity kuchyňských strojků, ušetříme si práci s umýváním spousty nádobí. Za obšírnější úvahu stojí již samotná úspora času při vaření. Např. při přípravě už zmíněného gulaše je potřeba asi hodinu a půl času. To znamená, že je potřeba na čtvero samostatně připravených pokrmů asi šest hodin. Uvaří-li se však v tentýž den čtyřnásobná dávka guláše, z čehož tři čtvrtiny zmrazí, je potřeba na přípravu čtyř jídel jen o něco více než dvě hodiny. A to znamená časovou úsporu nejméně tři  a půl hodiny, kterých nůže využít na sebevzdělávání, koníčky …
  3. Mraznička nás do značné míry oprostí od nákupních špiček
  4. Rodina bude mít během roku hodnotnější a rozmanitější jídleníček
  5. Lépe využijeme pracovního času. Přípravu složitějších pokrmů, přeložíme na klidnější dny v týdnu. Ve dnech, kdy jsme plně zaneprázdněni a přicházíme později z práce domů, využijeme plně výhody zmrazených pokrmů. Někdy bývá výhodné uvařit a zmrazit pokrmy i koncem týdne o víkendových dnech, zejména na podzim a v zimě, nebo nevydaří-li se počasí. Na jaře a v létě jsme zase naopak rádi, nemusíme-li v sobotu a v neděli vařit vůbec, abychom lépe využili volna pro pobyt v přírodě.
  6. Mraznička nahradí ženu, pokud není přítomna. Odpadne problém, co bude rodina jíst během její nepřítomnosti. Jsou-li v mrazničce hotové pokrmy,  stačí je jen jednoduchým způsobem ohřát.
  7. Další výhodou je zpestření jídelníčku. Pomocí mrazničky si mohou i docela malé domácnosti nebo jednotlivci dovolit uvařit složitější, na čas náročnější pokrmy, které se zpravidla v malých porcích nevyplatí připravovat
  8. I konzervativní členové rodiny, kteří odmítají pokrmy, na něž nejsou zvyklí, budou s mraznčkou spokojeni, protože jim bude předkládat pokrmy v domácí úpravě.

 

ODEBÍREJTE MÉ NOVINKY

Nenechte si ujít žádnou ze skvělých novinek na mém blogu. Klikněte na tlačítko níže, vložte svůj e-mail a zaregistrujte se k odběru novinek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.