V mnohých domácnostech se ještě dodnes hledí na nákup mrazničky jako na zbytečnost. Přežívá tu názor, že „zmrzlé“ nemůže být nikdy tak dobré jako „čerstvé“. To je sice pravda, ale pravda je také to, že zmrazené a zmrzlé jsou dva pojmy naprosto odlišné. Zmrzlé maso je po zmrznutí tuhé a ztrácí šťavnatost, zmrzlé brambory chutnají po rozmrznutí sladce a na rybách si nepochutnáte vůbec. Je to tím, že při teplotě pod nulou – mezi bodem mrazu a minus 5 C – existuje kritická hranice, kdy se v potravinách vytvářejí ledové krystalky. Probíhá-li mrazicí proces pomalu, utvoří se krystalky špičaté a velké, které svými ostrými hranami propíchají buněčné stěny poživatin, z nichž pak při rozmrznutí vyteče buněčná tekutina. V důsledku toho se celá struktura buněk, která udržuje potraviny v čerstvém stavu rozpadne a zvadne. Proto nám takové potraviny nechutnají.
Proti tomu u potravin, které prodělávají zmrazení rychlé a hluboké, se kritická hranice překlene rychle. Teplota klesne prudce na minus 18 C. Tímto ledovým šokem se v potravinách vytvoří malé krystalky, které nemají ostré hrany, jež by mohly zničit buněčnou stěnu. Ta zůstane i po rozmrazení celá, podrží v sobě veškerou tekutinu, a tak ryba, maso, zlenina i ovoce zůstanou téměř čerstvé.
Podle slov odborníků jsou zmrazené potraviny většinou právě tak hodnotné jako čerstvé. I při vysokém stupni zmrazení minus 18 C až 23 C se část buněčných tekutin uchová v přirozeném stavu a fermenty a enzymy v nich zůstanou aktivní, tj. štěpí bílkovny a jejich jednotlivé základní kameny aminokyseliny. Pro lidský organismus to znamená, že už nemá tolik práce se zažíváním. Navís se pak v tomto procesu mnohem lépe využívá vzácné železo.
Nejlepším místem pro mrazničku nebo chladničku s mrazícím prostorem je místo, kde teplota nedosahuje více než 10 C. Čím chladnější je místnost, tím méně energie spotřebujeme. Ani vlhký vzduch není dobrý, při otevírání mrazničky zesiluje námrazu. Mrazničce neprospívá ani slunce ani ústřední topení v její blízkosti a ani průvan.
A víte, jak se nám všestranně vyplatí mraznička?
Budeme mít více volného času, protože:
ODEBÍREJTE MÉ NOVINKY
Nenechte si ujít žádnou ze skvělých novinek na mém blogu. Klikněte na tlačítko níže, vložte svůj e-mail a zaregistrujte se k odběru novinek.