Polévka jako základ zásob do mrazáku?!

Zmrazením polévek do zásoby ušetříme hodně času, spojeného jinak s jejich přípravou k jednotlivým jídlům. Řídíme se zásadou: Pro zmrazení připravujeme silný koncentrát, který před podáním ředíme na potřebnou hustotu vodou. Uvádím několik druhů polévek vhodných pro zamrazení:

Vývar z masa

Zmrazit vývar je velmi výhodné, neboť jej lze použít jako podklad pro mnoho pokrmů, nejen jako základ polévek.

Postup při zmrazování: vývar z masa – kostí, uvaříme jak jsme zvyklí, procedíme a v otevřeném hrnci ještě chvíli mírně povaříme. Abychom ušetřili vzácné místo v mrazničce, děláme vývar velmi silný, to znamená vaříme maso a kosti, eventuelně zeleninu v malém množství vody Dáme vychladit a z povrchu sejmeme vrstvu tuku. Vývar můžeme nalít do nádoby na přípravu kostek ledu, dále zmrazit, pak kostičky vývaru vyklepneme a zabalíme do alobalu.

Doba uložení až 4 měsíce.

Postup při rozmrazování: do hrnce dáme úměrně k množství vývaru vody, svaříme ji krátce a vložíme zmrazený vývar, který zahříváme. Podáváme jako bujón, nebo použijeme jako podklad pro masové šťávy a polévky, event. i do dušené zeleniny apod.  Pokrm dostane vždy výraznější chuť.

 

Slepičí polévka

Výborná a posilující je slepičí polévka, kterou připravíme do zásoby a dáme zmrazit. Můžeme ji mít silnější, přidáme-li do hrnce kousek předního hovězího masa a několik řídkých kostí.

Vše nejprve dobře omyjeme. Zvlášť vyvaříme  kosti, po dobu asi dvou hodin, vývar přecedíme, necháme vychladnout a z povrchu odstraníme tuk. Pak v tomto vývaru vaříme slepici nebo jen její půlku a asi půl kg hovězího předního masa. Když je maso poloměkké, vyjmeme je z polévky a dovaříme slepici, k níž přidáme do vývaru zeleninu – kousek mrkve, celeru, petržele a pórek. Maso ani zelenina nemají být uvařené zcela doměkka. Z vývaru vyjmeme slepici a zeleninu. Prochladlé hovězí nakrájíme na kousky, ze slepice stáhneme kůži, vykostíme, slepičí prsa zabalíme zvlášť do alobalu, ostatní maso nakrájíme na malé kousky a také uskladníme zvlášť. Zeleninu nakrájíme na plátky a zalijeme v miskách vývarem.

V mrazničce máme pak připravenou jak výživnou polévku, tak hovězí maso, které můžeme použí jako vložku do gulášové polévky nebo podusit na cibulce a podat s chlebem či udělat rizoto. Ze slepičího masa připravím z prsou a stehen slepici na paprice, z malých kousků ragú nebo slepici s hráškem a jiné teplé pokrmy, jako slepičí krokety. Umleté slepičí maso spolu s žemlí máčenou v mléce a vejcem okořeníme, uděláme placičky, usmažíme atd.

 

Pikantní gulášová polévka

10-12 porcí. 1,25 kg libového hovězího masa, 1 kg cibule, 100 g vyškvařeného vepřového sádla, sůl, mletý pepř, 20 g sladké mleté papriky, 1 l masového vývaru i z kostky, 2 červené a 2 zelené papriky celkem asi 800 g, 800 g brambor, 1 kg vyzrálých rajčat, 2 až 3 stroužky česneku, špetka pálivé papriky

Maso pokrájíme na kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso po malých částech v rozpuštěném sádle na větším ohni po všech stranách opečeme, osolíme, opepříme a přesuneme do většího hrnce. Jakmile je všechno maso opečeno, přidáme k němu čerstvý tuk, pokrájenou cibuli a vše společně podusíme. Cibule však nemá zežloutnout. K masu přilijeme v troše vývaru rozmíchanou sladkou mletou papriku, ihned vše zalijeme čtvrt litrem vývaru a pod pokličkou na mírném ohni 30 minut dusíme.

Mezitím očistíme papriky, vyjmeme z nich semeník, pokrájíme je na čtvrtky, omyjeme a rozkrájíme na proužky. Brambory opereme, oloupeme, znovu opereme a pokrájíme na širší nudličky. Rajčata ponoříme krátce do vařící vody, opláchneme je pod proudem studené vody, sloupneme a pokrájíme na čtvrtky. K masu přiložíme polovinu rajčat, pokrájené papriky, brambory, podrcený česnek a zalijeme zbylým vývarem. Přiklopené pokličkou necháme na mírném ohni ještě 60 minut vařit. Mezi touto dobou pokrm několikrát promícháme, aby se  nepřichytil. Na konci vaření jej ochutíme solí, pepřem, sladkou i pálivou paprikou. Kořeníme však opatrně s přihlédnutím k tomu, že zmrazením se chuť koření v pokrmu zintenzivní. Pak přidáme zbylá rajčata a vše necháme ještě 5 minut prohřát.

Postup při zmrazování

Polévku prudce zchladíme tak, že hrnec postavíme do co nejstudenější vody. Pak polévku hned plníme po jednotlivých dávkách do kelímků a nádobek

Doba uložení 2 až 3 měsíce.

Postup při rozmazování

Bloček gulášového základu vložíme do hrnce, podlijeme trochou vývaru, pomalu přivedeme k varu a podle chuti dokořením špetkou pepře, pálivé papriky, dosolíme podáváme s chlebem nebo bílým pečívem.

 

 

Polévka z drůbků

Zejména před vánocemi bývají na trhu drůbky husí, kachní. Husí event. jiné drůbky uvaříme s polévkovou zeleninou, měkké výjmeme, obereme maso a vložíme zpět do polévky, kterou jsme zahustili jíškou. Jednotlivé porce uchováváme v mrazničce.

Nebo samotné maso obrané z kosti a kůže zmrazíme na šoulet s rýži s hráškem a husím masem.

ODEBÍREJTE MÉ NOVINKY

Nenechte si ujít žádnou ze skvělých novinek na mém blogu. Klikněte na tlačítko níže, vložte svůj e-mail a zaregistrujte se k odběru novinek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.